Accedeix a la universitat des d’un CGFS

12/04/23 | Accés Universitat CFGS

Estàs estudiant un Cicle Formatiu de Grau Superior (CFGS) i vols accedir a la Universitat? T’expliquem com preparar-te.

Aconsegueix el teu somni: anar a la Universitat des dels Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS)!

És igual si has accedit al CFGS des del Batxillerat o a través de la Prova d’Accés als Cicles Formatius de Grau Superior. Potser el vas triar perquè encara no tenies clar què volies fer o potser perquè no vas arribar a la nota de tall que et demanaven per entrar a la Universitat i vas veure una via alternativa. Sigui quin sigui el teu camí, ara l’objectiu és entrar a la Universitat. Vols saber com aconseguir-ho? Doncs segueix llegint que això t’interessa.

La idea que només poden anar a la Universitat els alumnes que cursen batxillerat és equivocada. De fet, cada vegada són més els alumnes que accedeixen a un grau universitari des d’un Cicle Formatiu de Grau Superior (CFGS).

A les convocatòries del 2018 i del 2019 van fer la preinscripció universitària procedent d’un CFGS prop de 6.600 alumnes, però en les darreres dues convocatòries, la xifra ha augmentat fins als 8.159 alumnes el 2020 i els 8.573 alumnes el 2021.
Per tant, tu també ho pots aconseguir! I des de l’Acadèmia Accés t’ajudarem a resoldre tots els dubtes que tinguis sobre com fer-ho.

1. He de fer les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) per entrar a la Universitat?  

No, no és obligatori. Si has cursat i acabat un Cicle Formatiu de Grau Superior podràs entrar a la Universitat sense fer cap prova d’accés. Independentment de la branca del Cicle Formatiu i dels estudis Universitaris que vulguis cursar. Però compte! Només podràs accedir a aquells graus on la nota de tall sigui inferior a la nota que obtinguis al Cicle Formatiu.

Un exemple:
Si vols estudiar Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport a la Universitat de Girona (nota de tall a la preinscripció de juny de 2022: 6,649) i la teva nota final del Cicle és un 8,900, sigui quin sigui el Cicle Formatiu cursat, no caldrà que t’examinis a les PAU per millorar la teva nota d’accés perquè en tindries prou amb la nota del cicle. Ara bé, si el que vols és estudiar Infermeria a la Universitat Autònoma de Barcelona (nota de tall a la preinscripció de juny de 2022: 11,392) sí que necessitaràs examinar-te de la Fase Específica de les PAU per millorar el 8,900 de la teva nota d’accés.

La nota màxima que pots obtenir al Cicle Formatiu és un 10,000 (enhorabona si ho has aconseguit!), però, tot i això, pot ser que el grau universitari al qual vols accedir tingui una nota de tall més alta i, per tant, no en tinguis prou. Tingues en compte que les notes de tall poden ser fins a 14,000.

2. Com puc millorar la meva nota d’accés a la Universitat?  

T’hauràs d’examinar de la Fase Específica de les PAU i podràs fer-ho en un màxim de tres matèries. Tot i que cal tenir en compte que només et serviran per pujar la nota les dues millors i sempre que hagis tret un mínim de 5 punts.
Però anem per parts, intenta seguir els passos que t’expliquem a continuació i sabràs quin serà el teu camí correcte:

 • Primer de tot, analitza quina és la nota que has tret al Cicle Formatiu o, en el cas que encara l’estiguis cursant, quina nota creus que trauràs. No t’enganyis i intenta ser sincer amb tu mateix/a.
 • A continuació, mira quina és la nota de tall dels anys anteriors dels estudis que vols cursar. Tindràs millor perspectiva si mires els darrers tres o quatre anys, per veure quina ha estat la tendència.
 • Després, calcula quants punts necessites pujar aproximadament la nota.
  IMPORTANT: Tingues en compte que la Nota de Tall indica la nota que va treure l’últim estudiant que va obtenir plaça en aquells estudis i en aquella convocatòria, per tant, no és una nota prefixada sinó que pot variar cada any.
 • Una vegada sàpigues quants punts has de pujar la teva nota, arriba el moment de prendre una decisió: de quantes i de quines assignatures m’he d’examinar?

3. Com calculo la ponderació de les assignatures a les PAU?

Ara ja saps que t’has de presentar a la Fase Específica de les PAU per pujar la teva nota d’accés a la Universitat i és moment de decidir a quina o quines assignatures et presentes. Per tant, el primer que has de fer és descarregar el PDF amb la Taula de Ponderacions del 2023 a Catalunya.

Busca el grau universitari amb el qual estàs interessat/da i veuràs que hi ha unes assignatures que ponderen 0.1 i unes altres que ponderen 0.2. Això vol dir que la nota que treguis a l’examen d’aquella assignatura (sempre que la nota sigui superior a 5), es multiplicarà per 0.1 o 0.2 depenent de la ponderació que tingui.

En aquest punt et trobaràs amb diverses combinacions possibles per pujar la nota, la nostra recomanació és:

 • Oblida’t de les matèries que ponderen 0.1, si no l’has cursada anteriorment i sàpigues que hi tens facilitat. Si l’has de preparar des de zero, tingues en compte que obtindràs el mateix valor traient un 5 a una matèria que pondera 0.2 (50.2 = 1 punt) que traient un 10 a una assignatura que ponderi 0.1 (100.1 = 1 punt). Valora què és més fàcil.
 • No t’ho juguis tot a una única assignatura. Imagina que haguessis de pujar la teva nota 1.4 punts, tindries dues opcions:
 • Opció A: presentar-te només a una assignatura de les que et ponderen 0.2 i treure un 7 (7*0.2 = 1.4), però t’ho estàs jugant tot a una única carta i, per tant, és una opció arriscada.
 • Opció B: presentar-te a dues assignatures que ponderin 0.2 i treure un 5 a cada una (5*0.2 = 1 punt) que és una opció assequible i a més, et pujaria la nota 2 punts en comptes d’1.4.
 • Valora de quant temps disposes. Tot i que et pots presentar a 3 matèries, només et sumaran les dues millors notes, per tant, has de pensar si prefereixes repartir els teus esforços entre tres assignatures o, per contra, focalitzar-los només en dues.

Un altre exemple:
Vols estudiar Psicologia a la Universitat de Barcelona (nota de tall a la preinscripció de juny de  2022: 10,224) i la teva nota final del Cicle Formatiu és de 9,200. Per tant, necessites pujar la teva nota d’accés a la Universitat un punt, aproximadament. Compte! Intenta no apurar massa que potser canvia la nota de tall… Millor intentar pujar 2 punts per si de cas, no?  

Mires quines assignatures ponderen a la Taula de Ponderacions:  

 • Biologia: 0.2
 • Economia de l’Empresa: 0.1
 • Física: 0.1
 • Història de la Filosofia: 0.1
 • Matemàtiques: 0.2
 • Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials: 0.2
 • Química: 0.1

Recordes que Economia d’Empresa et va anar força bé quan la vas estudiar i creus que podries treure un 7. Però només et ponderarà 0.1. Per tant, 7*0.1 = 0.7 punts.  

En aquest cas, la nota no és suficient i necessites preparar una altra assignatura, però les altres no les has cursades mai. Potser, les matemàtiques sí, però mai se t’han donat bé i les vols evitar. Per tant, tot i creure que t’agradaria més la Història de la Filosofia, veus que és millor preparar una assignatura que ponderi 0.2 i, finalment, esculls Biologia.

4. Quan començo a preparar les assignatures de la Fase Específica de les PAU?

Efectivament, com més aviat millor. Has de tenir en compte que hauràs de fer exactament el mateix examen que fan els alumnes de Batxillerat, els quals han preparat aquella matèria durant un o dos cursos, depenent de l’assignatura.

El que passa és que si estàs cursant el Cicle Formatiu de Grau Superior, la teva situació acadèmica és diferent o més complex: classes al matí o a la tarda i, a més a més, segurament hauràs de fer les pràctiques. Potser també estàs treballant… Per tant, disposaràs de poc temps per preparar els exàmens de la Selectivitat.

Molt important, no t’oblidis que has d’intentar treure la millor nota possible al Cicle Formatiu, no el pots descuidar. Pensa que la nota final del Cicle Formatiu ja no es podrà modificar i serà sobre aquesta on se sumarà la nota ponderada de la Fase Específica de les PAU.

Per tant, nosaltres recomanem que et preparis les matèries de la Fase Específica durant el darrer curs del Cicle Formatiu, de forma simultània. Ho podries fer assistint al Curs Anual de Preparació de les PAU que comença al setembre i acaba al juny, quan es realitzen els exàmens. D’aquesta manera, també podràs fer la preinscripció universitària en el moment que acabis el Cicle Formatiu i no hauràs d’esperar tot un any per accedir a la Universitat.

També et pot passar que no disposis de molt de temps per dedicar-lo a la preparació de les PAU, si és el teu cas, podries preparar-te amb el Curs Intensiu de Preparació de les PAU, el qual comença al gener i també acaba al juny, quan es realitzen els exàmens. Aquest curs està especialment pensat per alumnes que estan cursant el darrer curs del Cicle Formatiu de Grau Superior i, per això, les classes es fan els dissabtes al matí.

Fes el pas!

Tu també pots!